Den Flygande Bokrullen

flygandebokrullen_2015

Den Flygande Bokrullen, Sveriges vildaste klezmerband har uppträtt på internationella klezmerfestivaler i Wien, Warzawa och Tyskland, invigt utställningar, fått studenter att dansa klezmer och bokstavligen spelat brallorna av danspubliken. En favorit i repris på Parkfesten den 17 juli.

Den Flygande Bokrullen började som duo med medlemmarna Matti Pohjola och Gustav Johansson i början på 90-talet. Vid den tiden fanns flera olika sorters folkmusik, samt en hel del eget material i varierad stil, på repertoaren. Det som öppnade bandets ögon för klezmermusiken var låten Bobrikov (egentligen en version av Boibriker Kapelles hit Khsidishe Nigun) med gruppen Norrlåtar, samt the Klezmorims skiva Metropolis, som Oskar  hittade hos bröderna Pohjolas mamma. Andra tidiga influenser var bl a det ungerska romska bandet Kalyi Jag och gamla finska humppa-låtar, med starka drag av rysk tradition. 

Den Flygande Bokrullen har bl. a. spelat på internationella festivaler i Wien, Warszawa, Bremen, Lublin, Fürth, Oslo, Zabkowice Slaskie, Kazimierz Dolny, Elblag, på Copenhagen Jazz House, Hackesches Hoftheater i Berlin, Fasching, Nefertiti, Re:Orientfestivalen, Arvikafestivalen, Mejeriet i Lund och Storsjöyran. DFB har också medverkat i svensk och utländsk radio och teve (SVT och TV4, bl a Nyhetsmorgon) upprepade gånger, gjort en film om gruppens uppkomst. DFB är dessutom en ofta anlitad bröllops- och festorkester. I Sverige har Bokrullen spelat överallt från Piteå i norr till Falsterbo i söder – och inte minst på Parkfesten i Nora!

www.denflygandebokrullen.nu