Ted Ström

ted_sons

På 70-talet var Ted en av de tongivande i gruppen Contact, som tidigt präglades av den svenska folkmusiken och samarbetet med Skägmmanslaget och Ted skrev bl a låtar som Hon kom över mon, Samma vindar och Vargarnas natt i den andan.

Contact blev riktigt ”stora” och turnerade i såväl svenska folkparker som i
Norge och spelade på festivaler som Ruisrock i Åbo och som första svenska grupp på Roskildefestivalen 1972 för att senare samma år upphöra som band med flaggan i topp. Contact återuppväckte sig själva vid flera tillfällen och 2004 kom gruppens samlingsalbum Samma vindar, samma dofter. 1973 fick Ted jobb på Norrbottensteatern i Luleå där han också startade gruppen Norrbottens Järn, som debuterade 1975 med succéplattan Drömmarnas Värld där Ted skrev de flesta av låtarna som t ex Jag och du, Drömmarnas värld och Konserverad gröt.

Ted fortsatte att framträda och göra plattor som soloartist under 80/90 – talen och en av hans mest kända låtar, Vintersaga från 1984 fick i år en rejäl exponering då en nyinspelning med Amanda Bergman, producerad av Oskar Linnros, utgjorde grunden till Volvos senaste reklamkampanj.

Nu spelar Ted sedan flera år med sönerna Albin på gitarr och Johan på keyboard och
slagverk. Repertoaren innehåller låtar från åren med Contact och Norrbottens Järn,
”Molinmusik” som Tre Kärlekar och framför allt Teds låtar från alla år som soloartist,
tex En dans på knivens egg, Snö och inte minst Vintersaga.

Spelar lördagen den 30 juli på Parkfesten.